Home » Schola Maastricht

Jump to main content
Schola Maastricht 2013

Welcome

Welcome to the website of Schola Maastricht.

Information regarding our first upcoming event:

Barbara Laudanda Pro Christo Virgo Necanda

Saturday 10 September 2022

17.00 uur, Sint-Servaas-Basiliek te Maastricht
Schola Maastricht o.l.v. Hans Heykers

Gezangen uit het officie van de H. Barbara. Bij gelegenheid van het jubileum van broederschap van H. Barbara St. Servaas te Maastricht (was opgeschort sinds 2020).

Barbara Laudanda

De Barbaragezangen op het programma zijn afkomstig uit een handschrift uit Tongeren. Het is het winterdeel van een antifonarium dat werd samengesteld vóór 1384. Het wordt nog steeds op zijn oorspronkelijke plek bewaard, als handschrift 63 van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tongeren (nu Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek). Het antifonarium bevat gezangen voor het officie of getijdengebed voor de tijd in het liturgisch jaar vanaf de Advent tot en met Stille Zaterdag; het Barbara-officie staat er op fol. 167v tot 173r. De volledige feestdag van Barbara, 4 december, werd in Tongeren uitgebreid gecelebreerd.

In dit concert zal de Barbara Hymn Exsultet celebres virginis invlite voor het eerst worden uitgevoerd: Hans Leenders schreef zijn Barbara Hymn in opdracht van de Maastrichtse Broederschap van de Heilige Barbara. Met deze opdrachtcompositie viert de fraterniteit haar vijfhonderdvijftigste verjaardag - in een document uit 1470 wordt ze bij name genoemd. De tekst van dit werk voor driestemmig mannenkoor a capella, komt uit de Vespers van het Feest van St. Barbara (4 december). De muziek is eigentijds, maar hoorbaar beïnvloed door het gregoriaans en de laatmiddeleeuwse polyfonie.