Over ons » Schola Maastricht

Spring naar hoofdtekst

Over ons

Schola Maastricht 2018

De Schola Maastricht is in 1994 opgericht door de cursisten van de vierjarige post-conservatoriale opleiding Gregoriaans bij Dr. Alfons Kurris aan het Maastrichts Conservatorium. Gedurende deze opleiding werden gastcolleges gegeven door de specialisten Godehard Joppich, Johannes Berchmans Göschl en Kees Pouderoijen op specifieke deelgebieden als retorica, articulatieprincipes en modaliteit.

De Schola Maastricht baseert zich in zijn semiologische interpretatie met name op de handschriften van St. Gallen en Metz uit de tiende eeuw. Bij reconstructies volgt de Schola de werkwijze en principes zoals die in de 'Vorschläge zur Restitution' van de 'Beiträge zur Gregorianik' gehanteerd worden.

De leden van de Schola Maastricht zijn musici, die zich vanuit hun eigen discipline (zang, instrument, directie) en hun eigen muzikale praktijk gespecialiseerd hebben in het Gregoriaans en dit indrukwekkende muzikale erfgoed onder de aandacht willen brengen. De Schola is niet verbonden aan een kerk of parochie en treedt voornamelijk op in concertante vorm.

Radio- en televisieopnames werden op verschillende locaties gemaakt door KRO, VPRO, NCRV en L1. De Schola Maastricht nam met succes deel aan het gregoriaans festival in Watou 2000 en 2012 (B), het festival les Academies Musicales te Saintes, het Festival van Vlaanderen, het festival L'Europe et l'Orgue in Maastricht, het Gregorianisches Choralfestival in Vac 2002/2005 (Hongarije) en het AISCGre-congres in Hildesheim (Duitsland) 2003, Poznan (Polen) 2011 en Bautzen (Duitsland) 2019. De Schola Maastricht is een vaste partner van het Kunstenfestival Musica Sacra in Maastricht.

In 1999 heeft Hans Leenders de leiding van de Schola van Alfons Kurris overgenomen. Vanaf die tijd heeft Alfons Kurris als artistiek adviseur vele prachtige programma's voor de Schola samengesteld. Na het vertrek van Hans Leenders was vanaf 2005 tot 2022 de artistieke leiding van de Schola in handen van Hans Heykers. Vanaf 2023 is Hans Leenders opnieuw de artistiek leider.

Leden

Schola Maastricht 2018
  • Patrick Heckmanns
  • Felix Kranen
  • Vincent Kusters
  • Hans Leenders (dirigent)
  • Bernhard Pfeiffer
  • Ed Smeets
  • Mathieu Vermeulen